2019-05-15 08:32:01• hírek • Közlemény

Kovásznán töltik a legtöbb időt a vendégek

Kép: Cristina Stoica / valizacucalatorii.ro
Kép: Cristina Stoica / valizacucalatorii.ro

Az elmúlt években fokozatosan növekedett az idegenforgalom Székelyföldön, Kovászna megyében évente 5-10 százalékos állandó növekedést regisztráltak.

Az Európai Unió elsősorban promoválásra, jó gyakorlatok átvételére nyújt finanszírozást. Ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése nélkül nem lehet versenyképes és fogadóképes turizmust építeni, ehhez viszont elengedhetetlenek az uniós források – hangzott el azon a keddi, sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón, amelyet Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke, Winkler Gyula EP-képviselőjelölt, Gyerő József, Kovászna város polgármestere és László Endre, a Székelyföldi turisztikai desztinációs menedzsment klaszter elnöke, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke tartott.

 

Háromszék annak ellenére, hogy a legkisebb megye, országos viszonylatban középmezőnyben van az idelátogató turisták számát tekintve – ismertette Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke

 

Arról is beszámolt, hogy a statisztikai hivatal adatai szerint 2018-ban 118 724 turista kereste fel Háromszéket, nyilván a valós szám ennél nagyobb, hiszen nem kötelező lejelenteni az idelátogatókat, tehát van egy konstans növekedés ezen a területen. Mint kiemelte, megyei önkormányzatként a térség népszerűsítésében, az infrastruktúra fejlesztésében, programok szervezésében tudják segíteni a turizmus fejlődését.

 

A múltba tekintve is fontosak voltak az uniós források, de a jövőbe nézve is nélkülözhetetlenek az európai pályázatok, ugyanis nem lehet sikeres üdülővárost kialakítani, ha nem alakítunk ki egy ehhez megfelelő infrastruktúrát – erősítette meg Gyerő József, Kovászna polgármestere is. Kiemelte, hogy szakítani szeretnének azzal a hagyománnyal, hogy elsősorban a nyugdíjasok üdülővárosa legyen Kovászna, a fiatalabb, fizetőképes célközönséget szeretnék megszólítani. Az ezer borvízforrás és mofetta városában évente több mint 500 ezer vendégéjszakát töltenek a turisták illetve a szívkórházba, kezelőközpontokba érkezők, és ezzel Székelyföldön az első helyen vannak.

 

László Endre székelyföldi kitekintésben mutatta be a 2018-as évekre vonatkozó adatokat, hangsúlyozva, a turistákat nem érdeklik a megyehatárok, tavaly a térségbe – beleértve Segesvárt és környékét is – közel egymillió látogató érkezett. Elmondta, a legnagyobb növekedést Kovászna megye érte el, kihasználtsági és vendégéjszakák tekintetébe is élen jár Háromszék. Kovászna, Hargita és Maros megye évek óta az országos idegenforgalom 8-7 százalékát teszi ki, ami azt is jelzi, hogy viszonylag kevés új turisztikai egység jelent meg a térségben, mutatott rá a beruházások hiányára a turisztikai szakember.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: